Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

16 Nisan 2014 Çarşamba

Biyologlar Günü...




Biyologlar Günü...

35LİK’i 35lik yapan, kuşkusuz okurlarıdır.
Her zaman söyler ve yazarım:
Okur ne derse doğru der…
Hep siyaset veya ekonomi yazacak değiliz ya.
Bu kez, bir okurumuzun ricasını yerine getirelim.
Bugün, aynı zamanda Biyologlar Günü’ymüş..
Doğrusu bilmiyorduk.
İşte bu önemli günde, biyologların sorunlarını dile getirelim istedik.
Okurumuz ve aynı zamanda Türkiye Biyologlar Derneği Genel Başkanı olan Doç. Dr. Alev Haliki Uztan’ın gönderdiği yazıyı paylaşıyorum sizlerle.


Sayın Vecdi Altay

6 NİSAN Biyologlar Günü münasebetiyle hazırladığımız ve Biyologların istihdam sorunlarını içeren bir yazıyı, bugüne kadar her soruna göstermiş olduğunuz hassasiyeti biyologların sorunlarına da göstereceğiniz inancıyla size gönderiyorum.
Sadece en önemli birkaç sorundan söz ettiğim yazının içeriği ile ilgili ve bilgim dahilinde daha ayrıntılı bilgi edinmek istediğiniz takdirde seve seve iletmeye hazır olduğumu da ifade etmek isterim.
İlginiz için teşekkürlerimi sunuyorum.
Sevgi ve saygılarımla.

Doç.Dr.Alev Haliki Uztan
Türkiye Biyologlar Derneği Genel Başkanı
Cep Tel: 0542 437 57 03


“ Ülkemizde her yıl 16.Nisan Biyologlar Günü olarak kutlanmaktadır. 
Bugün toplumun her kesiminde politikada, sporda ve benzeri birçok alanda aidiyet duygusunu pekiştirmek için bilerek veya bilmeyerek ama sıklıkla kullanılan “genlerinde .…….. taşımak” kavramındaki gen ve genetik bilimleri başta olmak üzere canlıları her yönüyle inceleyen Biyoloji bilimi gerçekte çok önemli bir temel bilim dalıdır. 
Ülkemizde temel bilimlerde eğitim-öğretim sorunları olağanüstü büyük boyutlara ulaşmasına ve özünde biyologların özellikle istihdam sorunları her geçen gün çığ gibi artmasına rağmen; inanılmaz bir hızla değişen gündem izlendiğinde tamamının yasama-yürütme-yargı organları arasındaki çekişmeler, müdahil gruplar, seçim takvimi ve seçilebilme kaygıları ile kişisel sürtüşmelerden ibaret olduğu görülmektedir. 
Toplumun birçok kesiminde olduğu gibi temel bilimlerin tüm alanlarında ve özellikle BİYOLOG’larda gençlerimizin istihdam sorunları çığ gibi artmaktadır. Ancak sürekli tartışılarak fasit bir döngü halini alan konular içinde maalesef ne yüksek öğretim sorunları ne de mezunların sorunları ile ilgili gerçekler yer almamaktadır. Kamuda meslek ünvanını 1933 yılında almış bir meslek grubu olmasına rağmen temel bilimlerin diğer alanları (Fizikçi, Kimyager vb.) gibi BİYOLOGLARIN DA HALEN BİR MESLEK TANIMI BULUNMAMAKTADIR. 
Ancak Türkiye’de Fen /Fen-Edebiyat Fakültelerinde Biyoloji Bölümlerinde halen, ortalama 20.000 öğrenci okumakta ve her yıl ortalama 4.000 öğrenci Biyolog ünvanıyla mezun olmaktadır. Buna ek olarak geçmiş birkaç yılda hem sayıları hem de kontenjanları hızla artırılmış olan Temel Bilimler (Biyoloji-Fizik-Kimya Bölümleri) bölümlerinin istihdam problemleri katlanarak artmıştır. 
Hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin sorunlarının yanı sıra mezunların istihdam sorunları da gündemi sürekli meşgul eden diğer sorunların içinde maalesef hep göz ardı edilmektedir.
Bir ülkede bir fakülte düşününüz ki (Fen/Fen-Edebiyat Fakülteleri) tüm bölümleri temel bilimler eğitimi versin ve unvanları Teknik Hizmetler sınıfında sayılmasına rağmen sadece bir tanesi ayrılsın ve başka bir kamu sınıfında (Sağlık Hizmetleri Sınıfı) gösterilsin.
Ama bakanlıklar arasında görüş birliği de olmasın ve o meslek Maliye Bakanlığı’na göre sağlık eğitimi alıyor olarak kabul edilsin ama Sağlık Bakanlığı aksini savunsun.
Aynı ülkede Sağlık Hizmetleri Sınıfı’nda anılan bir meslek unvanı düşününüz ama çıkarılan yasa- yönetmelik ve yönergelerle (Tıbbi Laboratuarlar Yönetmeliği) sağlık hizmetlerine ait kurum, kuruluş ve laboratuarlarda çalışmaları yasaklansın.
Yine o ülkede mezunlarına 1933 yılında Biyolog unvanı ve kamuda yer verilen bu meslekte bulunanlar fakültelerinde en az 4 yıl (çoğunlukla 4+1 yıl yüksek lisans ve doktora eğitimleri vb.) okumalarına rağmen 2 yıllık meslek yüksek okulları mezunlarıyla eşdeğer kabul edilsin.
Ayrıca farklı isimlerde kurulan birçok bölümden mezun olanlar “BİYOLOG” unvanı altında toplansın ama kadrolara alınırken ayrı kodlarla ifade edilsin.
Ek olarak 81 yıldır hala meslek tanımı yapılmamış olsun. Yasa-yönetmelik ve yönergelerde dikkate alınmasın. Herhangi bir yasal sorumlulukla karşılaşmamak için her zaman “diğerleri” gibi bir ifade ile geçiştirilsin.
İşi yapsın, sonuçlandırsın ama imzasını atamasın. İşte o meslek unvanı BİYOLOG’ dur ve dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’deki gibi yukarıda anılan olumsuzluklara maruz kalmamaktadır. Yine son derece şaşılacak bir husus tüm fakültelerde olduğu gibi Fen/Fen Edebiyat Fakültelerinin tüm bölümleri kendi mezunlarını kadro ve unvanlarıyla istihdam edebilirken sadece Biyoloji bölümleri mezunlarını Biyolog kadrosunda istihdam edemez durumda olmasıdır. Oysa çağımızda giderek daha fazla önem kazanan Biyoteknoloji, Nanobiyoteknoloji, Biyogüvenlik, Çevre ve Biyoçeşitliliğin Korunması, Vektörel hastalıklarla mücadele, Biyogaz - Biyodizel- Biyorafineriler, Genom Projeleri, Biyoinformatik ve Biyoturizm gibi yeni alanlar da temelde adı üzerinde BİYOLOJİ bilimine dayanmaktadır. 
Dünyada başta ABD, Japonya ve AB ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerde BİYOLOGLARIN çok çeşitli alanlarda yaptıkları çalışmalarla toplumların sosyoekonomik ve ekonomik kalkınmasına temel katkı sağlanmaktadır. 
Bu ülkeler gelişimini temel fen bilimlerine (Biyoloji, Fizik, Kimya) verdiği önemle taçlandırmış ülkelerdir. Yasa, yönetmelik ve yönergelerle özlük haklarının aldıkları eğitim-öğretimle örtüşen ve hak ettikleri şekilde düzenlenmesi ve mesleklerine gereken önemin verildiğini görmek; mesleğini severek yapan akademisyenler ve BİYOLOGLAR için çok önemlidir. 
Keza evlatlarını büyük zorluklarla okutan ve geleceğinin tüm sınırlarıyla belirlendiğinden emin olmak isteyen AİLELER ve üniversitelerimizde Biyoloji Bölümlerinde isteyerek okuyan/okuyacak ÖĞRENCİLER için de son derece önemlidir. 
Çünkü gerçekte Biyolog: üniversitelerin lisans eğitimi veren Fen/Fen-Edebiyat Fakültelerinin biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik ile biyoteknoloji bölümlerinden mezun olan; tüm canlıların, birbirleri ve çevreleri ile olan etkileşimlerini, bilimsel yöntemlerle inceleyen, bu yöntemler sonucunda elde ettiği verileri eğitim, tarım, orman, sağlık, çevre, gıda, endüstri, biyoteknoloji, nanoteknoloji, doğal kaynakların yönetimi alanlarında araştıran, inceleyen, analiz eden, üreten ve kontrol eden, denetleyen, uygulayan ve uygulatan, bu sonuçları rapor haline getiren meslek mensubudur. 
Biz BİYOLOGLAR 16 Nisan Biyologlar Gününü meslek tanımı yapılmış; mesleki geleceği yasa-yönetmelik-yönergelerle güvence altına alınmış; çalışma alanları kesin olarak belirlenmiş yani mesleki istikbal ve istikrar kaygılarından arınmış ve alanında ülkesine yararlı hizmetler vermek isteyen BİYOLOGLAR olarak kutlamak istiyoruz. 
Ve bir kez daha meslek tanımımızı sunarak kırgınlığımızın ve küskünlüğümüzün ivedilikle giderilmesi dileklerimizle bu onurlu mesleği sürdüren her aşamadaki tüm meslektaşlarımızın Biyologlar Gününü kutluyoruz…” 





* 35'LİĞİ takip eden, başta Türkiye olmak üzere; Afganistan, Amerika, Angola, Almanya, Avusturya, Avustralya, Arnavutluk, Azerbaycan, Arjantin, Belçika, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Ekvador, Endonezya, Fas, Fransa, Finlandiya, Güney Afrika, Güney Kore, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Haiti, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsviçre, İsrail, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kenya, Kosta Rika, Kuveyt, Makedonya, Malta, Malezya, Mısır, Moldova, Monako, Libya, Litvanya, Lübnan, Nijerya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Panama, Portekiz, Polonya, Rusya, Senegal, Slovakya, Sırbistan, Singapur, Suudi Arabistan, Tayvan, Tayland, Ukrayna, Venezuela, Vietnam ve Yunanistan'da yaşayan ve de yazılarıyla katkı koyan, önerilerini paylaşan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz…

Not : Bu veriler, Blogspot'un kontrol panelinden aktarılmıştır...



Yorum, istek ve önerilerinizi yazabilir, 
paylaşabilirsiniz...
Eğer yorumunuzu yazdığınız halde
gönderemiyorsanız veya teknik arıza çıkıyorsa,
lütfen, altay@vecdialtay.net mail adresine
mail gönderiniz...




altay@vecdialtay.net








BU SİTE, BASIN MESLEK İLKELERİNE, ÇOCUK, KADIN, İNSAN VE 
HAYVAN HAKLARINA UYMAYI TAAHHÜT EDER...

BU SİTEDE YAYINLANAN YAZILARI KAYNAK GÖSTERMEK KOŞULUYLA
PAYLAŞABİLİR, ALINTI YAPABİLİR VE KULLANABİLİRSİNİZ...


1 yorum: